Program 2023

Fredag 11 augusti

Workshop – en Ornungaspelman i Bhutan

16.00

Tältet, Hembygdsgården

Johan Westman och Jigme Drukpa håller workshop med en mix av musik från Bhutan och Västergötland!

visa mer information
Gratis
Foto:
Foto:
Foto:
Emigranternas visor

18.00

Utvandrartorpet, Asklanda

Emigrantvisor och sea shanties med Emma Johansson, Richard Burgess & Magnus Bergström. Musik i sommarkväll bland kohagarna vid Utvandrartorpet.

visa mer information

Omgärdat av böljande hagmark och stenmurar ligger det lilla torpet som fick illustrera Korpamoen i nyfilmatiseringen av Utvandrarna. Hemmet som Karl-Oskar och Kristina lämnade får här agera kulisser när Emma Johansson, Richard Burgess och Magnus Bergström bjuder på emigrantvisor som sjöngs och diktades av de verkliga utvandrarna, blandat med musik som de möttes av på sin väg mot väster. Vandra in bland kohagarna och slå dig ner för att lyssna på emigrantvisor och sea shanties i en stämningsfull sommarkvällsblandning. Bänkar finns på plats men det går även fint att ta med egen picknickfilt eller campingstol.

Parkering finns vid Asklanda kyrka eller Asklanda församlingshem (mittemot kyrkan). Därifrån är det ca 500 meter att gå till entrén. Efter entrén vid grinden är det ca 200 meters mysig promenad genom hagarna fram till konsertplatsen. Skulle du behöva parkera närmare finns det ett begränsat antal HC-parkeringar vid entrén, eller så går det bra att köra in och släppa av passagerare vid konsertplatsen. Har du behov av detta så prata med personalen vid entrén så visar de dig till rätt plats.

Om parkeringarna vid kyrkan blir fulla finns det även gott om parkeringar vid Equmeniakyrkan 500 meter längre bort på vägen mot Ornunga.

Emma Johansson, sång, flöjter

Richard Burgess, sång, concertina, gitarr

Magnus Bergström, kontrabas

150 kr (barn halva priset eller gratis i vuxens knä)
Foto:
Foto:
Foto:
Sorpesoll

20.30

Ornunga g:a kyrka

Ånon Egeland och Mikael Marin bjuder på en magisk kväll i den gamla medeltidskyrkan.

visa mer information

Ånon Egeland och Mikael Marin, två av Norges respektive Sveriges mest väletablerade musiker i ett samspel som skapar något alldeles nytt och magiskt. Tillsammans stämmer de ner hardangerfelan och elviolan en oktav, och landar i ett uttryck som är mörkt, känslosamt och vackert. Två musikaliska legender möts i den typ av intima musikaliska samtal som bara gamla vänner kan ha.

Konserten äger rum i Ornunga gamla kyrka. Den härstammar från 1200-talet, bjuder på obekväma bänkar från 1700-talet och vackra takmålningar från 1600-talet. Kyrkan räddades från rivning av Svältornas Fornminnesförening 1905 och har sedan dess varit en del av hembygdsgården. 

Ånon Egeland, Hardangerfela

Mikael Marin, Altfiol

150 kr (barn halva priset eller gratis i vuxens knä)
Foto: Eva Karlsson
Foto:
Foto:
Spel och dans

Från ca 21.30

Tältet, Hembygdsgården

visa mer information

Kom och dansa till en mix av olika spelmän och grupper i stora tältet! Här är du lika välkommen oavsett om du är en van dansare eller om det är första gången du besöker en spelmansstämma. Verkar det kul? Då kan du passa på att besöka en dansworkshop under helgen och lära dig mer!

Gratis
Foto: Tina Axelsson
Foto:
Foto:

Lördag 12 augusti

 

Workshop – prova på folklig dans

10.00

Tältet, Hembygdsgården

Lär dig dansa folklig dans med dansläraren Emma Rydberg.

visa mer information

Emma Rydberg är uppvuxen i ”folkmusiksvängen” och hyser sedan barnsben samma passion för fiolspelet som för dansen. Till dansmeriterna hör ett mångårigt ledarskap inom Svenska Folkdansringen, danskursen på Malungs folkhögskola och Norsk folkelig dans i Vågå. Hon är även rytmiklärare, utbildad i Göteborg, Hannnover och Berlin, och brinner för allas rätt till kultur, lek och gemensamt skapande. Musiker till dansutlärningen är den rykande färska riksspelmannen Caroline Malmberg.

Gratis
Foto:
Foto:
Foto:
Workshop munspel

10.00

Vita husets vind, Hembygdsgården

Prova på att spela låtar på munspel med Erland Westerström. (Munspel i G)

visa mer information

Erland Westerström är den ende munspelaren med högskoleutbildning i svensk folkmusik. I denna workshop lär han ut låtar på diatoniskt munspel i G. Om du inte har ett eget i din ägo så finns ett fåtal exemplar att låna på plats. Du kan även köpa fina Hohnermunspel (Special 20) av Erland för 500 kr.

Gratis
Foto:
Foto:
Foto:
Från psalmsång till folkliga koraler

11.00

Ornunga gamla kyrka

Nytt möter gammalt i den här finstämda konserten där vi dels får ta del av psalmer så som vi är vana att höra dem idag men också höra hur de lät förr i tiden i form av folkliga koraler.

visa mer information

Anna Holmberg som är kantor i Asklanda församling delar denna konsert med vissångerskan Emma Johansson och folkmusikern Pers Nils Toft. Vi kommer att få höra psalmtexter och melodier i olika versioner från både förr och nu, och publiken är såklart välkomna att sjunga med i de mest kända psalmerna. I år kommer konserten även kasta ett extra ljus på folkliga koraler från Gammalsvenskby i Ukraina. Under 1700-talet tvångsförflyttades en grupp estlandssvenskar till Ukraina och trots att kontakten med Sverige var nästan obefintlig under ett drygt århundrade kom befolkningen i Gammalsvenskby att upprätthålla sina traditioner och behöll sin gamla östsvenska dialekt. I början av 1900-talet flyttade flera av invånarna från Gammalsvenskby till Sverige och då passade folklorister och språkvetare på att dokumentera såväl deras dialekt som en hel del musik. En av dem som kom till Sverige var den skickliga sångerskan Katarina Utas och efter henne finns ett 60-tal melodier upptecknade.

Emma Johansson är folksångerska och en av Sveriges främsta folkmusikflöjtister. Hon är en mångsidig musiker som med sin värme och sitt innovativa utforskande skapar nya klanger och uttryck. Riksspelmannen Pers Nils Toft är vad man kan kalla en multiinstrumentalist, men i denna konsert får vi framför allt höra honom spela durspel och klarinett. Pers Nils har en stor kunskap om de västgötska musiktraditionerna och hanterar sina instrument med stor innerlighet.

Anna Holmberg, Tramporgel och sång

Emma Johansson, Sång och flöjter

Pers Nils Toft, Klarinett och durspel

150 kr (barn halva priset eller gratis i vuxens knä)
Foto: Foto Tina Axelsson
Foto:
Foto:
Workshop med Alina Järvelä

12.00

Ladan, Hembygdsgården

visa mer information

Alina Järvelä (Frigg) har vuxit upp i en rik spelmanstradition i Kaustinen i Finland. På denna workshop får du lära dig ett axplock ur hennes repertoar och få en inblick i den finska folkmusiken.

Gratis
Foto:
Foto:
Foto:
Kom, kom igen!

12.00

Tältet, Hembygdsgården

Familjeföreställning med Susanne Lind & Marco Rios

visa mer information

Vad sägs om att prova i vilken takt en skomakare arbetar bäst, ta reda på vem som kan få tyst på grodan som sitter under vattnet och sjunger sin vackraste visa eller hur man hälsar på olika språk? I denna härliga familjeföreställning bjuder Susanne och Marco på sånger, rytmer, danser, rörelser och ramsor som alla kan hänga med på. Kom, kom igen!

Gratis – passar barn i alla åldrar
Foto:
Foto:
Foto:
Workshop – Prova på fläckpolska

13.00

Tältet, Hembygdsgården

Lär dig dansa folklig dans! Fläckpolskan är en västsvensk variant av polska som du här får bekanta dig med tillsammans med dansläraren Emma Rydberg. Musiker till dansen är rykande färska riksspelmannen Caroline Malmberg.

visa mer information
Gratis
Foto:
Foto:
Foto:
Konsertvandring: Ornunga tur och retur

13.00 & 14.00

Start i gamla kyrkan

En vandring mellan tre konserter på tre olika scener runt om i Ornunga: Trio Västanvinden, Längtans Kapell och Johan Westman & Jigme Drukpa

visa mer information

Vad händer med musiktraditioner som färdas över gränser? Vad betyder musikalisk identitet för oss människor och kan vi hitta tillbaka till rötter som varit på väg att gå förlorade? Dessa frågor ska vi utforska tillsammans i tre spännande konserter runt om i Ornunga. En guide tar publiken med på en vandring mellan de olika scenerna och berättar samtidigt om Ornungabygdens rika musiktradition. Konsertvandringen är ca 2 km och tar 2 1/2 timme från start till slut. Underlaget är asfalt och grusväg.

Vi börjar med ett färgstarkt möte mellan Johan Westman som har sina musikaliska rötter i den Västgötska folkmusiktraditionen och Jigme Drukpa från östra Bhutan. De båda möttes i Norge för snart 30 år sedan och idag bor Johan i Bhutan där han forskar om bhutanesiska instrument och folksånger. Jigme är Bhutans mest profilerade musiker och trakterar flera olika traditionella instrument. Han är en mångsidig musiker och pedagog som bland annat har skrivit musiken till den oscarsnominerade filmen “Luana: A yak in the classroom”. Hur låter traditionell musik från Bhutan utförd av en svensk spelman? Och hur låter en Ornungapolska som har emigrerat till Bhutan?

Johan Westman, fiol, mungiga, sång

Jigme Drukpa, sång, dramyin och flöjter

Vi fortsätter till Gislagården där vi får lyssna till Anna Heikkinen & Längtans kapell:  Det började för några år sedan, då sångerskan Anna Heikkinen bestämde sig för att söka sina rötter. Hon reste till Karelen, i spåren efter sina farföräldrar. “En längtan började växa inom mig. Jag ville förstå, känna och uppleva det finska språket och kulturen. Jag ville sjunga finsk tango!” Snart bildades Anna Heikkinen & Längtans Kapell. Tillsammans har de utforskat den finska tangon med stor omsorg om både materialet och var och ens personliga uttryck. I en musiktradition med många välkända föregångare har de utvecklat ett avancerat, innerligt samspel och ett eget sound. 

Anna Heikkinen, sång och berättande

Larisa Ljungkrona-Mönttinen, dragspel och sång

Ida Gillner, sopransaxofon och sång

Till sist avslutar vi vår vandring med en konsert på charmiga Simonsgården med trion Västanvinden som spelar svängig folkmusik som inbjuder till dans och rörelse. Med den ovanliga sättningen munspel, klarinett och cittern har trion ett unikt sound som ger en ny inramning åt traditionella låtar. Musiken hämtas inte sällan från gamla notböcker eller arkivinspelningar som gruppen sedan tolkar på sitt eget unika sätt. Trion bildades på Kungliga musikhögskolan i Stockholm där samtliga medlemmar studerar eller har studerat.

Lovis Jacobsson, cittern

Albin Myrin, klarinett

Erland Westerström, munspel

 

150 kr (barn halva priset eller gratis i vuxens knä)
Foto:
Foto: Harald Nilsson
Foto: Charlotte Rückl
Workshop med Ånon Egeland

16.00

Tältet, Hembygdsgården

visa mer information

Ånon Egeland står för ett personligt uttryck, tydligt rotat i traditionen. Han har en stor låtrepertoar och på denna workshop kommer han att dela med sig av låtar från resandetraditionens spelmän.

Gratis
Foto:
Foto:
Foto:
Frigg & Förband: Sjövikskursen & Hallandskursen

18.00

Stommens loge

En bubblande energisk konsert med det finska bandet Frigg

visa mer information

Frigg har blivit erkända världen över, och har under de senaste 20 åren erövrat folk- och världsmusikscenen. Bandet är en konstellation av denna generations främsta finländska folkmusiker som förenar sina djupa nordiska rötter med västerländsk folkmusik och bluegrass. Resultatet – Friggs unika och exceptionella sound, lekfullt döpt till ”Nordgrass”. Fyra fioler, mandolin, cittern, gitarr och kontrabas sammanstrålar i en glittrande och högenergisk show som är polerad till perfektion – och som skapar ett bestående intryck på lyssnare världen över.

Tommi Asplund, fiol
Alina Järvelä, fiol
Laura Airola, fiol
Maija Laurinsilta, fiol
Petri Prauda, mandolin och cittern
Topi Korhonen, gitarr
Juho Kivivuori, kontrabas

Det blir dessutom en riktig energiinjektion när ungdomarna från Sjövikskursen och Hallandskursen går upp på scen! Ungdomarna som är Ornungastämmans flaggskepp och årliga förband inleder kvällen med att värma upp publiken ordentligt! 

Förköp av biljetter här

250 kr (barn halva priset eller gratis i vuxens knä)
Foto: Antti Kokkola
Foto:
Foto:
Spel och dans

Från ca 20.30

Tältet, Hembygdsgården

visa mer information

Kom och dansa till en mix av olika spelmän och grupper i stora tältet! Här är du lika välkommen oavsett om du är en van dansare eller om det är första gången du besöker en spelmansstämma. Verkar det kul? Då kan du passa på att besöka en dansworkshop under helgen och lära dig mer!

Gratis
Foto: Tina Axelsson
Foto:
Foto:

Söndag 13 augusti

 

Workshop med Mikael Marin

10.30

Tältet, Hembygdsgården

visa mer information

Mikael Marin har en gedigen bakgrund som folkmusiker i band som Sorpesol, Väsen m.fl. Han undervisar också sedan många år på Kungliga musikhögskolans folkmusikinstitution.

Gratis
Foto:
Foto:
Foto:
Workshop – en Ornungaspelman i Bhutan

12.00

Tältet, Hembygdsgården

Johan Westman och Jigme Drukpa håller workshop med en mix av musik från Bhutan och Västergötland!

visa mer information
Gratis
Foto:
Foto:
Foto:
Sopplunchkonsert med Västra låtverkstan

13.00

Tältet, Hembygdsgården

visa mer information

Unga spelmän från hela västsverige bjuder på tretakt och rockiga riff i en medryckande blandning! Publiken får höra en svängig och inspirerande konsert med unga spelmän som framför folkmusik på nya och kreativa sätt. Virvlande vital folkmusik från Västsverige!

Köp en skål soppa, slå dig ner och njut!

Frivillig entré
Foto:
Foto:
Foto:
Avslutningskonsert

15.00

Ornunga nya kyrka

Ornungastämman avslutas traditionsenligt med en omväxlande konsert med årets artister.

visa mer information

 Vi får höra höjdpunkter från helgen och även samspel i nya konstellationer. Missa inte denna spännande mix av det bästa från Ornungastämman 2023!

200 kr (barn halva priset eller gratis i vuxens knä)
Foto:
Foto:
Foto: