Program 2022

Fredag 12 augusti

17.00

Kaffekonsert med Kuling
Fira att du kommit till Ornunga, att du fått upp tältet och att vi ÄNTLIGEN kan träffas, spela, dansa och fira Ornungastämman 10-års jubileum! Detta blir en musikalisk kaffekopp som du sent kommer att glömma. 

Med utgångspunkt i västsvenska musiktraditioner låter Kuling mötet mellan oler och saxofoner ta musiken vidare i spännande, vackra och medryckande arrangemang.

Välkmommen!

Frivillig entré

Tältet, Hembygdsgården
18.00

Jensen & Bugge

Förvänta dig allt från vilda polkor och jigs till lyriska valser, livliga reels och glada hopsa-låtar. En konsert med dessa musikanter är en underhållande och varierad resa genom den danska folkmusiken.

Ornunga gamla kyrka härstammar från 1100-talet och bjuder på obekväma bänkar från 1700-talet och vackra takmålningar från 1600-talet. Kyrkan togs om hand och restaurerades av Svältornas Fornminnesförening 1905 och har sedan dess varit en del av hembygdsgården. 

Entré 150 kr

Ornunga gamla kyrka
 20.00

Elias Akselsen & Øyvind Andersen

Elias har genom en lång karriär framfört resandekulturens musik på en mängd scener och i ett flertal utgivningar. Elias är en betydelsefull traditionsbärare som inte lämnar någon oberörd med sin säregna och uttrycksfulla sång. Tillsammans med gitarristen Øvind Andersen gör de en konsert vid Svinatån.

Bredvid Nya kyrkan ligger Nordgården där spelmannen Johan Albert Pettersson bodde fram till 1937, några hundra meter bakom gården bygger vi upp en stämningsfull scen med skogen och brinnande lyktor som kuliss.

Svinatån är den gamla allmänningen i Ornunga, ett område där resandeföljen slog läger så sent som på 1960-talet. 

Entré 150 kr

Svinatåns scen
21.30

Spel till dans

Tältet, hembygdsgården

Lördag 13 augusti

10.00

Workshop med Daniel Reid, saxofon

Daniel Reid lär ut låtar, workshopen passar alla instrumentalister, det går också bra att bara lyssna.

Daniel har kallats en av Sveriges pionjärer med att spela folkmusik på saxofon. Han är en mångfacetterad musiker med klassisk bakgrund och är lika hemma som solist till stråkkvartett, i ett världsmusikband eller som musikalisk ledare för teatrar. Han briljerar på scen bl.a. tillsammans med Daniel & Emma Reid, Golbang, FAB, som solist i verket Nybyggnan som är komponerat för Daniel av Adrian Jones.

Daniel har även undervisat både på bl.a Kungliga musikhögskolan och Ingesunds musikhögskola. Förutom saxofon spelar Daniel även tvärflöjt, dragspel, piano, slagverk samt komponerar och arrangerar musik till olika konstellationer och teatrar.

Gratis

Tältet, Hembygdsgården
11.00

Workshop med Jonas Bleckman, cello

Jonas Bleckman lär ut låtar, workshopen passar alla instrumentalister, det går också bra att bara lyssna.

Jonas har sedan studietiden varit verksam som musiker både i utanför Sveriges gränser. Han spelar med olika band och artister, som tex Ale Möller, Good harvest, Mats Berglund, Jon Henrik Fjällgren, Six String Yada och Sirocco. Jonas har med verkat på flertalet inspelningar både skivor och filmmusik.  

danielreid.se

Gratis

Ladan, Hembygdsgården
12.00

AINA – en sjöluffares äventyr

Henrik och Lotta Cederblom

En musikföreställning där publik får följa med in i en värld, full av spännande, farliga, osannolika och roliga situationer. Vi får åka med Aina till Europa, till Colombo på Sri Lanka, till Indien och Tibet där hon hamnade i fängelse och lyckades fly. På väg till Grönland möttes hon av gigantiska isberg. Det var där, på ishavet, som motorn gick sönder…

possibilitas.se/aina-en-sjoluffares-aventyr

Gratis

Tältet, hembygdsgården
13.00

Västra låtverkstans musikaliska tipspromenad

för hela familjen

Här får du möta ungdomarna i Västra låtverkstan genom en klurig, musikalisk promenad. Tipspromenaden startar vid ryggåsstugorna och publiken lotsas med hjälp av Västra låtverkstans tretakt och rockiga riff mellan olika stationer.

foto från 2021

Gratis

Start vid ryggåsstugorna på hembygdsgården
13.00

Workshop med Jensen & Bugge, dragspel, fiol

Träffa duon Jensen & Bugge och lär dig några danska låtar! Workshopen passar alla instrumentalister, det går också bra att bara komma och lyssna.

jensen-bugge.dk

Gratis

 
13.00 & 14.00

Konsertvandring

En promenad & tre konserter på vardera 30 minuter! Konsertvandringen är 2,2 km och tar 2 1/2 timme från start till slut. Med på vandringen följer en guide som berättar om Ornungabygdens musikhistoria. Årets konsertplatser är Svinatåns scen, Bön-scenen i Simonsgårdens tillsammans-odling och Hembygdsgårdens hölucka.

Vandringen startar utanför Ornunga Gamla kyrka och publiken går i samlad trupp till Svinatåns scen där sångaren Elias Akselsen och gitarristen Øyvind Andersen väntar.

Elias Akselsen har genom en lång karriär framfört resandekulturens musik på en mängd scener och ett flertal utgivningar. Han är en betydelsefull traditionsbärare som inte lämnar någon oberörd med sin säregna och uttrycksfulla sång. Svinatån är ett område där resandeföljen slog läger så sent som 1960-talet. 

Med utsikt över Ornungasjön fortsätter vandringen till Simonsgårdens tillsammansodling. På en scen omgärdad av bönstänglar och sqashplantor står Trio törn för nästa akt. 

Knivskarpa Trio törn skapar ett nytt och spännande sound. Med rötterna i den svenska folkmusiken är detta en trio som ständigt experimenterar med instrumentens möjligheter och gång på gång tänjer på traditionens gränser. 

Färden går sedan vidare till hembygdsgården och Ornungastämmans danska gäster Jensen & Bugge. I sluttningen framför gamla kyrkan slår vi oss ned på stolar och picknickfiltar, förvänta dig allt från vilda polkor och jigs till lyriska valser, livliga reels och glada hopsa-låtar när ladans hölucka slås upp för en konsert med den danska duon Jensen & Bugge. En konsert med dessa musikanter är en underhållande och varierad resa genom den danska folkmusiken.

Frivillig entré

Start utanför Ornunga gamla kyrka
16.00

Från psalmsång till folkliga koraler

Från psalmsång till folkliga koraler (SE)

Följ med på en guidad musikalisk vandring bakåt i tiden!
Vi startar med välkända psalmer och kyrkorgel i Ornunga nya kyrka och vandrar sedan vidare till Ornunga gamla kyrka för att lyssna på lokala, folkliga varianter av samma psalmer. Med kyrkomusikern Anna Holmberg och folksångerskan Emma Johansson.

Nya kyrkan
18.00

Sjövikskursen & Hallandskursen

Folk All-in band

Förbered dig på en energiinjektion när de runt 80 ungdomarna från Sjövikskursen och Hallandskursen står på scen! Ungdomarna som är Ornungastämmans flaggskepp, är äntligen tillbaka på scen efter pandemin.

Årets huvudakt, Folk All-in Band (SE) är med sina 15 medlemmar ett folkmusikaliskt dreamteam. Folk All-in Band tar i Karl Johan Ankarbloms arrangemang fram urkraften i den folkmusikaliska kärnan och låter feststämningen glittra likt ett fyrverkeri över pu-bliken. Här bakas schottis och polska hämningslöst och med stort hjärta ihop med referenser till allt från filmmusik, disco, listpop och klassisk musik. Förbered dig på en genuin musik & dansfest.

Entré 250 kr

 Ladan, hembygdsgården
20.30 Spel till dans Tältet, hembygdsgården 

Söndag 14 augusti

 11.00

Workshop med Lena Jonsson

Lena Jonsson lär ut låtar, workshopen passar alla instrumentalister, det går också bra att bara lyssna.

Hälsingespelmannen Lena Jonsson har en eld i stråken som imponerar på många. Som Grammisjuryn, till exempel, som 2021 tilldelade Lena Jonsson Trio priset som årets album ”Stories from the Outside” i folkmusikklassen. 

lenajonsson.com

gratis

Tältet, hembygdsgården

 

11.00

Från psalmsång till folkliga koraler

Följ med på en guidad, musikalisk vandring bakåt i tiden! Vi startar i nya kyrkan med psalmsång och Anna Holmberg på kyrkorgel för att sedan vandra 400 meter och 200 år tillbaka i tiden. Vår guide Anna Mogren lotsar oss till Ornunga gamla kyrka där vi bjuds på västgötska koraler med sångerskan Emma Johansson. Lyssna eller var med och sjung, du bestämmer själv! 

Frivillig entré

 

Ornunga nya kyrka med vandring till Ornunga gamla kyrka

13.00

Sopplunchkonsert med Västra låtverkstan

Virvlande västsvensk folkmusik på nya och kreativa sätt. Västra låtverkstan serverar tretakt, hemliga gäster och rockiga riff i en medryckande blandning.

Köp en skål soppa och kom och sätt dig!

Gratis

Tältet, hembygdsgården

11.00

Workshop Daniel Reid

Låtspel på saxofon

 
15.00

Avslutningskonsert

Ornungastämman 2022 avslutas med en omväxlande konsert med flera av helgens artister

Ornunga Nya kyrka