Program 2022

Fredag 12 augusti

10.00-16.00

Låtkurs med Marit Vestrum

Musik efter resandetraditionens spelmän, läs mer och hitta länk till anmälan under ”Kurs” längre ned på sidan.

Simonsgården
17.00

Kaffekonsert med Kuling
Fira att du kommit till Ornunga, att du fått upp tältet och att vi ÄNTLIGEN kan träffas, spela, dansa och fira Ornungastämman 10-års jubileum! Detta blir en musikalisk kaffekopp som du sent kommer att glömma. 

Med utgångspunkt i västsvenska musiktraditioner låter Kuling mötet mellan fioler och saxofoner ta musiken vidare i spännande, vackra och medryckande arrangemang.

Välkmommen!

Frivillig entré

Tältet, Hembygdsgården
18.00

Jensen & Bugge

Förvänta dig allt från vilda polkor och jigs till lyriska valser, livliga reels och glada hopsa-låtar. En konsert med dessa musikanter är en underhållande och varierad resa genom den danska folkmusiken.

Ornunga gamla kyrka härstammar från 1200-talet och bjuder på obekväma bänkar från 1700-talet och vackra takmålningar från 1600-talet. Kyrkan räddades från rivning av Svältornas Fornminnesförening 1905 och har sedan dess varit en del av hembygdsgården. 

Entré 150 kr

Ornunga gamla kyrka
 20.00

Elias Akselsen & Øyvind Andersen

Elias har genom en lång karriär framfört resandekulturens musik på en mängd scener och i ett flertal utgivningar. Elias är en betydelsefull traditionsbärare som inte lämnar någon oberörd med sin säregna och uttrycksfulla sång. Tillsammans med gitarristen Øvind Andersen gör de en konsert vid Svinatån.

Svinatån är den gamla allmänningen i Ornunga, ett område där resandeföljen slog läger så sent som på 1960-talet. 

Några hundra meter in i skogen bakom Nordgården där spelmannen Johan Albert Pettersson bodde fram till 1937,  bygger vi upp en stämningsfull scen med skogen och brinnande lyktor som kuliss.

 

Entré 150 kr

Svinatåns scen
21.30

Spel till dans

Tältet, hembygdsgården

Lördag 13 augusti

10.00

Workshop med Daniel Reid, saxofon

Daniel Reid lär ut låtar, workshopen passar alla instrumentalister, det går också bra att bara lyssna.

Daniel har kallats en av Sveriges pionjärer med att spela folkmusik på saxofon. Han är en mångfacetterad musiker med klassisk bakgrund och är lika hemma som solist till stråkkvartett, i ett världsmusikband eller som musikalisk ledare för teatrar.

Gratis

Tältet, Hembygdsgården
11.00

Workshop med Jonas Bleckman, cello

Jonas Bleckman lär ut låtar, workshopen passar alla instrumentalister, det går också bra att bara lyssna.

Jonas har sedan studietiden varit verksam som musiker både i utanför Sveriges gränser. Han spelar med olika band och artister, som tex Ale Möller, Good harvest, Mats Berglund, Jon Henrik Fjällgren, Six String Yada och Sirocco. Jonas har med verkat på flertalet inspelningar både skivor och filmmusik.  

Gratis

Ladan, Hembygdsgården
11.00

Workshop med Emma Johansson, sång

Prova på folklig sång 

Emma är en mångsidig musiker på flöjter och sång. Hon arbetar som kompositör, solist och som medlem i olika band, samarbeten och projekt. Emma är en omtyckt pedagog som i denna workshop kommer lära ut några av sina musikaliska guldkorn.

Workshopen passar för alla, oavsett om du sjungit mycket eller lite tidigare.

Gratis

Denna workshop står inte med i det tryckta programmet

Ornunga gamla kyrka
12.00

AINA – en sjöluffares äventyr

Henrik och Lotta Cederblom

En musikföreställning där publik får följa med in i en värld, full av spännande, farliga, osannolika och roliga situationer. Vi får åka med Aina till Europa, till Colombo på Sri Lanka, till Indien och Tibet där hon hamnade i fängelse och lyckades fly. På väg till Grönland möttes hon av gigantiska isberg. Det var där, på ishavet, som motorn gick sönder…

possibilitas.se/aina-en-sjoluffares-aventyr

Gratis

Tältet, hembygdsgården
13.00

Västra låtverkstans musikaliska tipspromenad

för hela familjen

Här får du möta ungdomarna i Västra låtverkstan genom en klurig, musikalisk promenad. Tipspromenaden startar vid ryggåsstugorna och publiken lotsas mellan olika stationer runt om på hembygdsgården.

Gratis

Start vid ryggåsstugorna på hembygdsgården
13.00

Workshop med Jensen & Bugge, dragspel, fiol

Träffa duon Jensen & Bugge och lär dig några danska låtar! Workshopen passar alla instrumentalister, det går också bra att bara komma och lyssna.

jensen-bugge.dk

Gratis

Logen, hembygdsgården

13.00 & 14.00

Konsertvandring

En promenad & tre konserter på vardera 30 minuter!

Konsertvandringen är 2,2 km och tar 2 1/2 timme från start till slut. Med på vandringen följer en guide som berättar om Ornungabygdens musikhistoria. Årets konsertplatser är Svinatåns scen, Bön-scenen i Simonsgårdens tillsammans-odling och Hembygdsgårdens hölucka.

Vandringen startar utanför Ornunga Gamla kyrka och publiken går i samlad trupp till Svinatåns scen där sångaren Elias Akselsen och gitarristen Øyvind Andersen väntar.

Elias Akselsen har genom en lång karriär framfört resandekulturens musik på en mängd scener och ett flertal utgivningar. Han är en betydelsefull traditionsbärare som inte lämnar någon oberörd med sin säregna och uttrycksfulla sång. Svinatån är ett område där resandeföljen slog läger så sent som 1960-talet. 

Med utsikt över Ornungasjön fortsätter vandringen till Simonsgårdens tillsammansodling. På en scen omgärdad av bönstänglar och sqashplantor står Trio törn för nästa akt. 

Knivskarpa Trio törn skapar ett nytt och spännande sound. Med rötterna i den svenska folkmusiken är detta en trio som ständigt experimenterar med instrumentens möjligheter och gång på gång tänjer på traditionens gränser. 

Färden går sedan vidare till hembygdsgården och Ornungastämmans danska gäster Jensen & Bugge. I sluttningen framför gamla kyrkan slår vi oss ned på stolar och picknickfiltar, förvänta dig allt från vilda polkor och jigs till lyriska valser, livliga reels och glada hopsa-låtar när ladans hölucka slås upp för en konsert med den danska duon Jensen & Bugge. En konsert med dessa musikanter är en underhållande och varierad resa genom den danska folkmusiken.

Frivillig entré

Start utanför Ornunga gamla kyrka

16.00

Från psalmsång till folkliga koraler

En guidad musikalisk vandring bakåt i tiden!

Vi startar med välkända psalmer och kyrkorgel i Ornunga nya kyrka och vandrar sedan vidare till Ornunga gamla kyrka för att lyssna på lokala, folkliga varianter av samma psalmer. Med kyrkomusikern Anna Holmberg i Ornunga nya kyrka och folksångerskan Emma Johansson och gitarristen Henrik Cederblom i Ornunga gamla kyrka.

Frivillig entré

Ornunga nya kyrka
18.00

Sjövikskursen & Hallandskursen

Folk All-in band

Årets huvudakt, Folk All-in Band (SE) är med sina 15 medlemmar ett folkmusikaliskt dreamteam. Folk All-in Band tar i Karl Johan Ankarbloms arrangemang fram urkraften i den folkmusikaliska kärnan och låter feststämningen glittra likt ett fyrverkeri över publiken. Här bakas schottis och polska hämningslöst och med stort hjärta ihop med referenser till allt från filmmusik, disco, listpop och klassisk musik. Förbered dig på en genuin musik & dansfest.

På denna konserten finns det ett dangolv, välj själv om du vill njuta konserten sittande eller dansande.

Det blir dessutom en riktig energiinjektion när ungdomarna från Sjövikskursen och Hallandskursen går upp på scen! Ungdomarna som är Ornungastämmans flaggskepp och årliga förband, är äntligen tillbaka på scen efter pandemin.

Entré 250 kr 

OBS! Begränsat antal platser, bra att förköpa biljetter

Barn o ungdomar 125 kr (fram t.o.m det år hen fyller 18)

Barn som sitter i föräldrars knä, gratis

Förköp: https://dinkurs.se/FolkAllinBand

Logen, Ornunga Stommen
20.30

Spel till dans

Hallandsfolk, Nårunga spelmanslag, Västra låtverkstan, Västkustfolk, Vågspel med flera

Gratis

Tältet, hembygdsgården 

Söndag 14 augusti

 11.00

Workshop med Lena Jonsson

Lena Jonsson lär ut låtar, workshopen passar alla instrumentalister, det går också bra att bara lyssna.

Hälsingespelmannen Lena Jonsson har en eld i stråken som imponerar på många. Till exempel Grammisjuryn, som 2021 tilldelade Lena Jonsson Trio priset som årets album ”Stories from the Outside” i folkmusikklassen. 

lenajonsson.com

Gratis

Tältet, hembygdsgården

 

13.00

Sopplunchkonsert med Västra låtverkstan

Virvlande västsvensk folkmusik på nya och kreativa sätt. Västra låtverkstan serverar tretakt, hemliga gäster och rockiga riff i en medryckande blandning.

Köp en skål soppa, slå dig ner och njut!

Gratis

Tältet, hembygdsgården

15.00

Avslutningskonsert

Ornungastämman 2022 avslutas med en omväxlande konsert med flera av helgens artister

Ornunga Nya kyrka

Konserter på äldreboenden

Ornungastämmans gästspel!

Under pandemin har Ornungastämman arrangerat en mängd konserter på traktens äldreboenden, både i samband med Ornungastämman och utspritt över året. Årets version av Ornungastämmans gästspel består av duon Sabina Henriksson (sång och fiol) och Björn Restin (dragspel) som bjuder på ett program med stor scenisk närvaro, innerlig värme och sprittande spelglädje. Konserterna arrangeras i samarbete med Vårgårda kommun, Herrljunga kommun och Vårgårda teatersällskap.

 

 
Utställning lördag och söndag

Aina Cederblom kunde berätta om sina äventyr som om de vore vardagshändelser, men i en nioårings fantasi växte bilderna fram till de otroliga händelser denna gamla tant varit med om. Fånge i Tibet, vilse i Borneor djungler eller fastfrusen utanför Grönland, Aina reste ensam och sökte efter utmaningar.

Jens Langerts bildberättelse ger en kort introduktion till Ainas fantastiska långa liv. 

Utställningens visas i samband med familjeföreställningen En sjöluffares äventyr.

.

Smedjan på hembygdsgården (bredvid serveringen)