Program 2021

Fredag 13 augusti

15.30 – 18.30

Vandrande kulningskurs
med Ingrid Brännström

Lär dig kula längs Ornungasjöns strand! Vandringen är ca 3 km på skogsstigar i lätt terräng. Kursen varar i tre timmar och en skål soppa serveras under vägen, ta med vatten och ta på bekväma skor. Kursen startar på Simonsgården och avslutas vid entrén till Ornunga gamla kyrka.

Info & anmälan under Kurser & workshops

pris 250 kr

Simonsgården
19.00 & 21.00

Röster & rop

Richard Burgess, Ditte Fromseier, Sigurd Hockings, Marie Länne Persson och Ralf Novak Rosengren

I Ornunga gamla kyrka, som härstammar från 1100-talet, kan man slå sig ned i obekväma bänkar från 1700-talet och titta upp på vackra takmålningar från 1600-talet. Kyrkan togs om hand och restaurerades av Svältornas Fornminnesförening 1905 och har sedan dess varit en del av hembygdsgården. Här kan man, fysiskt eller digitalt, gå på konserten ”Röster och rop” som är ett möte mellan brittiska och skandinaviska sångtraditioner. 

Sångaren och concertinaspelaren Richard Burgess kommer ursprungligen från Kent i södra England men har bott många år i Norge. Richard är en veteran på den norska folkscenen och känd för sin karaktäristiska röst såväl som underfundiga mellansnack.

Konserten är liksom shantie-traditionen ett möte mellan brittiska och skandinaviska sångtraditioner. Nordsjöns shanties varvas med visor från Bornholm, musik från resandetraditionen och småländska ballader. En varierad och spännande konsert med fyra karaktäristiska röster.

Entré 150 kr

Boka biljetter:

http://dinkurs.se/OS21rosterochrop

Konserten kl. 21.00 kommer även att live-streamas

Ornunga gamla kyrka
 

Förband Albin Myrin, klarinett

Albin Myrin är klarinettist med bakgrund i den västgötska folkmusiken. Efter utbildning vid Eric Sahlström Institutet i Tobo omfattar Albins repertoar låtar från stora delar av Sverige men även Norge, där hans fokusområde är traditionen från Lom i Ottadalen. För närvarande studerar han Svensk folkmusik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

 

Lördag 14 augusti

10.00 & 11.00

Musikalisk tipspromenad för hela familjen

Västra låtverkstan – Musik från södern med Thor & Olle

Här får du träffa ungdomarna i Västra låtverkstan och duon Thor och Olle under en klurig, musikalisk promenad. Tipspromenaden startar vid ryggåsstugorna och publiken lotsas med hjälp av Västra låtverkstans tretakt och rockiga riff mellan olika stationer. På mållinjen blir det Musik från södern.

Thor & Olle är två skickliga multiinstrumentalister som tar med publiken på en fartfylld resa där mångfald bara är förnamnet. 

På bouzouki, munspel, durspel, säckpipa, amencogitarr och triangel bjuder de på en uppsjö av olika musikstilar.

frivillig entré

Ryggåsstugorna vid Hembygdsgården
12.00, 13.00 & 14.00

Vandringskonsert 1

Fromseier Hockings – Ralf Novak Rosengren & Marie Länne Persson – Vågspel

Musik från Bornholm, visor från resandetraditionen och finurliga låtar i ett kokande samspel.

Under denna vandringskonserten promenerar publiken mellan tre kyrkor för att ta del av de olika akterna: Asklanda kyrka – Ornunga gamla kyrka – Ornunga nya kyrka. En promenad & tre konserter på vardera 30 minuter!

Vandringen är 2,2 km, det går även att cykla eller köra bil. Vandringskonserten tar 2 1/2 timme från start till slut.

Konserten har tre sittningar för att undvika trängsel

boka plats:

http://dinkurs.se/OS21vandringslordag

Asklanda kyrka

 

14.00 – 17.00

Vandrande kulningskurs
med Ingrid Brännström

Lär dig kula längs Ornungasjöns strand! Vandringen är ca 3 km på skogsstigar i lätt terräng. Kursen varar i tre timmar och en skål soppa serveras under vägen, ta med vatten och ta på bekväma skor. Kursen startar och avslutas vid entrén till Trojaborgen.

Info & anmälan under Kurser & workshops

Pris 250 kr

Trojaborgen, Ornunga
18.00 & 20.00

Groupa

Konsert vid en labyrint i skogen!

Trojaborgar och labyrinter tillhör våra mest gåtfulla fornlämningar och i Ornunga finns en trojaborg som grävdes fram på 30-talet. Platsen bjuder på en spektakulär akustik och utgör under Ornungastämman kuliss åt 40- årsjubilerande Groupa.

Med sin helt unika form av nordisk folkmusik räknas Groupa till en av genrens absoluta supergrupper. Genom sin karaktäristiska blandning av äldre melodier, fria improviserade inslag, nya kompositioner och fantasifulla instrumentation har gruppen påverkat en hel generation av musiker och lyssnare. Ständigt nyfikna och tvåfaldigt grammisbelönade Groupa släppte våren 2020 sitt tolfte album Kind of Folk – Vol. 3 Iceland. Albumet är Groupas högst unika version av den sjungna poesin och de långa berättelserna som man hittar i de isländska rimursångerna.

Entré 200 kr

Boka biljetter:

http://dinkurs.se/os21groupa

Fikapåse beställs i samband med förköp

Konserten kl 20.00 kommer även att live-streamas


foto: Björn Granstrand, uddautflykter.se

Trojaborgen, Ornunga
 

Förband Annie Engvall, sång

Kvällens konsert inleds med en ensam röst som studsar mot skogens furustammar. Annie Engvall har hjärtat i den den västsvenska vistraditionen och bjuder vispolskor från Ornunga och improvisationer kring traditionella melodier.

 
     

Söndag 15 augusti

12.00, 13.00 & 14.00

Vandringskonsert 2 

Groupa – Richard Burgess & Foghorn – Västra låtverkstan

Improvisationer och fantasifulla klanger, sea-shanties med flerstämmig sång och slutligen virvlande västsvenskt låtspel med Västra låtverkstan.

Upptäck vackra Ornunga genom en musikalisk vandring. Under denna vandringskonserten promenerar publiken från Nya kyrkan via Simonsgården till hembygdsgården för att ta del av de olika akterna. En promenad & tre konserter!

Vandringen är 2,3 km, det går även att cykla eller köra bil. Vandringskonserten tar 2 1/2 timme från start till slut.

Konserten har tre sittningar för att undvika trängsel

Boka biljetter:

http://dinkurs.se/os21vandringssondag

Frivillig entré

Ornunga nya kyrka