Årets artister 2018

 

Trio Törn

Olof Kennemark, fiol – Klara Källström, cello – Petrus Dillner, nyckelharpa

Trio Törn är trion som med instrumenten nyckelharpa, cello och fiol har skapat ett nytt och spännande sound. Tre starka personligheter med rötterna i den svenska folkmusiken som ständigt experimenterar med instrumentens möjligheter och som gång på gång provar traditionens gränser.

Laila Yrvum med band

Laila Marie Yrvum, sång – Oluf Dimitri Røe, fiol – Leiv Solberg, gitarr

Laila Marie Yrvum räknas som en av de främsta förmedlarna av resandes musik och kultur. Hon har gett ut flera cd-skivor och även en  bok om resandefolkets egen sång- och musiktradition.

 

Fru Skagerrak

Maja Kjær Jacobsen, fiol och sång (Danmark) – Anna Lindblad, fiol (Sverige) – Elise Wessel Hildrum, fiol, flöjt och sång (Norge)

Maja Kjær Jacobsens violinspil og sang er virtuost og intenst. Hun har rejst og optrådt i mange forskellige lande, hvor fremførelsen af hendes ”hjertebarn”, den eksotiske klingende midtjyske musik og smukke sange på dialekt, har vækket opmærksomhed blandt såvel publikum som anmeldere. 

Anna Lindblads kraftfulla fiolspel är fyllt av sväng, glädje och närvaro och med det har hon charmat publiken på många festivaler och turnéer runt om i världen. Hon är lika gammaldags som hon är innovativ och med respekt för traditionen för hon sin musik framåt in i nutiden.

Elise Wessel Hildrum er en av ganske få norske folkemusikkfløytister. Hun vokste opp med å spille klassisk musikk, men i en alder av 20 år “oppdaget” hun folkemusikken, og valgte deretter å fokusere utelukkende på denne sjangeren. Som blokkfløytist i Norge falt det seg naturlig å ta til seg “sjøfløyte”-repertoaret fra Numedal.

Sabina Henriksson

Sabina Henriksson är sedan 40 år tillbaka yrkesverksam som folkmusiker, vissångerska och berättare. Från Ystad i söder till Muodoslompolo i norr, från Ål i Hallingdal till Åland i Östersjön har hon genom åren gjort tusentals barnföreställningar. När Sabina plockar fram sina märkliga instrument lyser det ur ögonen på publiken av både nyfikenhet och magpirr!

 

Triakel

Emma Härdelin, sång – Kjell-Erik Eriksson, fiol – Janne Strömstedt, tramporgel

Triakel från Östersund har spelat visor tillsammans sedan 1995. De tre medlemmarna är väl etablerade i den svenska folkmusikeliten. Musiken beskrivs ofta som innerlig och arrangemangen skapas med Emmas sång som självklart centrum. Gruppen har turnerat i ett femtontal europeiska länder men också i Japan och vid ett flertal tillfällen i USA och Canada.

Från hembygdsgård till lyxhotell. Rysk MTV och lettisk lokal-TV. Små spelmansstämmor och stora utländska festivaler. Inför kungar, presidenter, pensionärer och barn. På begravning och bröllop. I svensk reggaepress och tyskt hårdrocksmagasin, uteservering vid Medelhavet och iskyrka i Jukkasjärvi.

   

Västra Låtverkstan

Västra låtverkstan spelar virvlande och vital folkmusik från västsverige. Ungdomarna träffas fyra helger under ett läsår och jobbar med låtspel, arrangemang och det att stå på scen. På vårkanten beger de sig ut på en konsertturné som även innefattar några av sommarens spelmansstämmor.

Sjövikskursen & Hallandskursen

Sjövikskursen och Hallandskursen är folkmusikkurser för ungdomar som äger rum en vecka varje sommar. Ungdomarna spelar en viktig roll under Ornungastämman och värmer varje år upp för huvudkonserten i Stommens loge. De yngsta är 12 år och de äldsta runt 20.