Årets artister 2017

Duo Systrami

Fanny Källström, fiol – Klara Källström, cello

Duo Systrami är tvillingparet som med sina stråkinstrument och sitt samspel skapar distinkta och rytmiska arrangemang. Med rötterna I de ångermanländska skogarna låter de sig inspireras av stormar, isar och hav.

Efter att de vann tävlingen »Årets Unga Folkmusikband« 2013 har systrarna turnerat flitigt. Hösten 2016 släpptes debutalbumet När Isen Går.

Samspelet och kasten mellan genrer gör Duo Systrami omöjliga att kategorisera eller sätta in i något fack. De flyger som de själva vill!

Elias Akselsen

Ornungastämman gästas i år av norske Elias Akselsen som är sångare av resandesläkt. Under 1960- och 70-talen reste han mycket i Sverige och spelade ihop med bland annat Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk. Han återvände sedan till Norge där han genom en lång karriär framfört resandekulturens musik, både på konserter och ett flertal skivor.

Elias är en viktig traditionsbärare. Han lämnar ingen oberörd med sin säregna och uttrycksfulla sång.

Simonson/Frisell/Marin

Jonas Simonson – Ellika Frisell – Mia Marin

Jonas Simonson är en av landets mest rutinerade och innovativa flöjtspelare inom folk- och världsmusik. Under de senaste 30 åren har han turnerat runt i världen med sin musik. Som flöjtpionjär har han haft stor inverkan på den svenska folkmusikscenen.

Mia Marin har ägnat många år åt att utveckla sin personliga stil och har ett uttrycksfullt och eget solospel. Som solist och pedagog resor hon runt både i Sverige och utomlands för att hålla konserter och workshops.

Ellika Frisell är spelman från Stockholm med den vildsinta Bingsjötraditionen som specialitet, men hon spelar också gärna musik från Orsa, Indien och Norge – och musik som är alldeles nyskriven. Till vardags undervisar Ellika på Musikhögskolan i Stockholm.

Familjeföreställning

Edo Bumba – Susanne Lind

Edo Bumba, född i Kongo och sedan 30 år tillbaka bosatt i Sverige, är verksam som bland annat artist, dansare, producent och kompositör. Han är prisbelönt pedaog för sitt arbete med att bygga broar mellan svensk och afrikansk musik.

Västgötska Susanne Lind, också prisbelönt folkmusikant, har med smittande entusiasm i många år sjungit och dansat med tusentals barn över hela landet.

Familjeprogram

Sabina Henriksson

Sabina Henriksson är riksspelman, vissångerska och berättare. Hennes speciella förmåga att locka sin publik till både nyfikenhet och intresse för musik, hantverk och historia kommer särskilt till uttryck när hon spelar på sina många instrument.

Hazelius Hedin

Esbjörn Hazelius – Johan Hedin

Sångaren och strängmästare Esbjörn Hazelius och nyckelharpsvirtuosen Johan Hedin har de senaste åren skördat stora framgångar på de svenska och internationella folkmusikscenerna samt rönt stor uppskattning även långt utanför genregränserna. De utgör tillsammans en otroligt komplett och färgstark duo som med bländande briljans, en sällsynt innerlighet och ett makalöst driv fyller de svenska danslåtarna och visorna med musik som fängslar och berör.

Repertoaren omfattar allt från medeltida ballader, äventyrssånger och kärleksballader till instrumentala danslåtar, både traditionella och nykomponerade. Arrangemangen är lättillgängliga och traditionsmedvetna, men samtidigt virtuost fulländade och djupt personliga och innehåller ofta även en keltisk fläkt.

Anders Gunnarsson

Anders Gunnarsson hör till den generation spelmän som under 70-talet började leta efter traditionsmusik via gamla uppteckningar. Han lyssnade även på äldre generationers spelmän och lärde sig låtar efter dem på gehör. Låtarna från Ornunga hörde naturligtvis till repertoaren och de många historier som hänger ihop med dem slutar aldrig att fascinera.

Västra Låtverkstan & GUS

Västra låtverkstan & GUS är ungdomsgäng som spelar virvlande och vital folkmusik från västsverige. Västra låtverkstan träffas fyra helger under ett läsår och jobbar med låtspel, arrangemang och det att stå på scen. På vårkanten beger de sig ut på en konsertturné som även innefattar några av sommarens spelmansstämmor. Här spelar de tillsammans med GUS som är ett låtspelande ungdomsgäng från Göteborg.

Sjövikskursen & Hallandskursen

Sjövikskursen och Hallandskursen är folkmusikkurser för ungdomar som äger rum en vecka varje sommar, ungdomarna spelar en viktig roll under Ornungastämman och värmer varje år upp för huvudkonserten i Stommens loge. De yngsta är 12 år och de äldsta runt 20.

Ornungastämman 2015-85