Årets artister 2016

 

Oleman

Emma Johansson, flöjter och sång (SE) – Anette Thorsheim, tvåradigt accordion (NO) – Olof Misgeld, fiol och viola (SE)

Oleman är en svensknorsk trio bestående av tre starka melodispelare, en glimrande sångare och med ett samspel som kommer sig av ett mångårigt spelande och gemensamt utforskande. Tillsammans gör de lekfull, levande och dansant musik av glömda och oförglömliga låtar från gränslandet mellan Sverige och Norge. Oleman är tre starka personligheter som skapar sin alldeles egen klangvärld ur mötet mellan fiolens, flöjtens, dragspelets och sångens distinkta röster.

Oleman 2 färg

Vågspel

Alice Klint, fiol (SE) – Kristin Kennemark, fiol (SE)

En duo full av liv och rörelse, som genom sitt musikanteri ger publiken en energiinjektion. Alice och Kristin växte upp på västgötaslätten, de har många år av samspel bakom sig och de senaste åren har de pluggat tillsammans på Musikkonservatoriet i Falun. Deras låtspel är grundat i den västgötska traditionen men sträcker sig till både andra landskap och nyskrivet material. Vågspel vann tävlingen Årets Unga Folkmusikband 2015 med motiveringen: ”Genom ett kraftfullt berättande i spel och presentation, bjuds publiken att ta del av ett kokande samspel.”

 

Anna Lindblad Trio

Anna Lindblad, fiol (SE) – Anders Löfberg, cello (SE) – Ryan Drickey, fiol (US)

Anna Lindblad Trio spelar traditionell musik från Västergötland där hon har sina rötter. Tillsammans med Annas egna kompositioner skapar denna trio ett intressant tillskott till den svenska samtida traditionen. Med influenser från nordamerikansk rootsmusik, tar denna trio med publiken på en musikalisk resa där låten är i fokus, men lekfullheten spelar stor roll. Anna har med sig svenska cellokungen Anders Löfberg (Nordic, Majorstuen) och fiolspelmannen Ryan Drickey (Finnders & Youngberg), en ”honorary Swede” från Colorado.

AnnaLindbladTrioWebb

Familjeföreställning

Sabina Henriksson (SE) – Christer Grandin (SE)

Kapten Guld och Styrman Silver är två halvtokiga sjörövare som trots olika gradbeteckningar håller ihop i vått och torrt. Vänskap, solidaritet, respekt och tolerans är viktiga egenskaper i denna resa fylld av glädje, sorg, rädsla och mod. Tillsammans med piraterna får barnen följa med på en musikalisk resa där bläckfiskarna bleknar och flygfiskarna får hicka.

Göran Premberg (SE)

En spelman med karaktär och stor personlighet på scen. Riksspelman blev han redan 1977. Sedan 30 år arbetar Göran med att lyfta fram spelmansmusiken från Orust. Hans kontakt med västgötamusiken har ännu längre tidsperspektiv. Göran drivs av lusten att få musiken levande och viktig för den moderna människan. Skriver också texter, gärna med humor, som berättar om livet just nu. Kan bl. a. höras i bandet ”Majornas 3dje Rote” och på CD- skivorna ”Orustlåtar” och ”Tjo” med trion Orust.

Göran Profil

Anders Gunnarsson (SE)

Anders Gunnarsson hör till den generation spelmän som under 70-talet började leta efter traditionsmusik via gamla uppteckningar. Han lyssnade även på äldre generationers spelmän och lärde sig låtar efter dem på gehör. Låtarna från Ornunga hörde naturligtvis till repertoaren och de många historier som hänger ihop med dem slutar aldrig att fascinera.

Anders Gunnarsson

Västra Låtverkstan

Västra låtverkstan är ett ungdomsgäng som spelar virvlande och vital folkmusik från hela regionen. Under ett läsår träffas de fyra helger och jobbar med låtspel, arrangemang och det att stå på scen. På vårkanten beger de sig ut på en konsertturné som även innefattar några av sommarens spelmansstämmor.

Sjövik & Hallandskursen

Sjövikskursen Hallandskursen är folkmusikkurser för ungdomar som äger rum en vecka varje sommar. Ungdomarna spelar en viktig roll under Ornungastämman och värmer varje år upp för huvudkonserten i Stommens loge. De yngsta är 12 och de äldsta runt 20.

Ornungastämman 2015-85